Norsk nettbutikk       ✅ Faktura til bedriftskunder       ✅ Betal enkelt med Vipps       ✅ Gratis frakt over 2500 NOK*

Teaterblod – Tips og triks

Fra Shakespeare-tragedier, halloween sminke til zombie-thrillere, teaterblod kan være et spennende tillegg til et show eller film – Det gir en skummel realisme til dramatiske øyeblikk, og får virkelig publikum og andre til å gispe av overraskelse når de ikke forventer å se det. Imidlertid kan bruk av teaterblod være utfordrende, uansett hvor erfarne rollebesetningen, sminkøren og teknikerne er. Her er noen tips og triks for deg som tenker på å bruke teaterblod i et show, teaterforestilling eller til en filmproduksjon.


Blod vil stjele mye fokus fokus. Vær helt sikker på at effekten er nødvendig for å utvikle og formidle historien, ellers kan det hende at øyeblikket vil gå “tapt” og blodet kan bli et forstyrrende element.

Det går enten ann å bruke blodposer eller blodkapsler for å skape ulike effekter:

  • Blodposer er små poser fylt med blod som kan skjules av skuespillere og lage hull på når blodet skal komme.

  • Blodkapsler er små kapsler fylt med blod som kan brukes i munnen. Man legger inn blodkapselen i munnen og lager hull på den med tennene når effekten skal ses. Flere blodkapsler kan benyttes samtidig om ønsket. Blodkapsler er perfekt til slåssescener men også karakterer som zombier, vampyr, dracula og andre monstre. Man kan enten kjøpe kapsler ferdigfyllt med blodpulver som skaper effekten av blod når det blandes med spyt eller tomme kapsler man kan fylle på selv. Husk å kun bruke blod som er anbefalt til bruk i munnen.

Når man fyller blodkapsler er det en god ide å bruke en pipette eller en flaske med skjenketut. Et tips er å også stå over en vask dersom man skulle søle. Grimas Teatersminke sitt filmblod er å anbefale å bruke til blodkapsler på grund av den praktiske skjenketuten.

Grimas tilbyr unike kapsler kalt for Zombie Kapsler som er blodkapsler som skaper effekten av svart og grønt blod. Utmeerket til halloween, monstre eller kortfilm.

Ben Nye sminke sitt Stage Blood har peppermyntesmak som ofte er mer behagelig for de som skal bruke blodet i munnen.

Belysning og kostymer vil endre måten blodet ser ut på scenen eller filmen. Sørg for å ta en titt på effektene dine under belysningen og med kostymene som skal brukes for å unngå overraskelser.

Om om du trenger blod til en forestilling som skal spilles på en scene er det anbefalt å velge litt mørkt blod på grunn av det sterke scenelyset. Lyst blod kan noen ganger under scenelys se altfor lyst ut eller se rosa ut.

Tenk på fargen på kostymene som skuespillerne dine har på seg. Hvis en skuespiller har på seg svart, er det noe poeng for dem å bli blodig når rødheten i blodet ikke vil være synlig? Kan det eventuelt være mulig med et kostymeskift til et kostyme med lysere klær? Om blod skal brukes på mørke klær eller om skuepilleren har en litt mørk hudnyanse er lyst teaterblod anbefalt å vurdere.

Vask kostymer og plagg fortest mulig  etter forestilling/filming. Hvor lengre blod er på plaggene hvor større er sjansen for at det vil være vanskeligere å fjerne.

I slike tilfeller kan det være smart å ha to eller flere par av kostymet slik det er et kostyme som kan brukes mens det andre kostymet er på vask.

Legg kostymet som skal vaskes i en bøtte fylt med vann fortest mulig dersom det er en stund til kostymet skal vaskes.

Øvinger med bruk av vann er flotte og raske å rydde opp, men husk at vann oppfører seg veldig annerledes enn tykkere blod.

For enklere opprydding når man tester blod-effekter så er det anbefalt å dekke av gulv og flater med for eksempel byggeplast.

Husk å teste hvor lett blodet blodet er å fjerne fra kostymer, rekvisitter og scenografi. Gjerne la blodet få hvere på overflaten omtrent like lenge som blodet skal være på gjenstanden eller flaten som under forestilling eller innspillingen.

ben nye stage blood-dark blood SFX sminke

Lyserødt blod vil gi et raskere og dypere psykologisk sjokk for publikum hvis det brukes raskt, uventet og/eller i små mengder. Lyst blod kan fort se litt falskt ut om publikum er eksponert for det over en lengre periode.

Mørkt rødt blod er best for større effekter og/eller effekter som er på scenen/filmen lenger.

Blodeffekten trenger ikke å komme umiddelbart etter skaden. At blødning begynner litt senere, spesielt hvis det er replikker, har ofte bedre effekt og resultat.

Når du bruker blodposer, bruk de billigste smørbrødposene som er mulig. Knyt en enkel knute for å skape trykk på blodet (tape faller vanligvis av og skaper ikke godt nok trykk) Sikt ved å rette posens søm i den retningen du vil at blodet skal gå når du lager hull på posen..

Hold det enkelt. Hvis effekten blir for kompleks øker sannsynligheten for en feil. Skuespillere har nok å tenke på uten å måtte legge til en klumpete eller vanskelig løsning for å levere den perfekte blodsprut.

Sliter du med at blodet ikke vil ligge fint over latex, sårvoks, gelatin eller silkon og danner små dråper på overflaten? Da kan du prøve å blande i litt såpe med blodet som en emulgator slik blodet ligger finere på overflaten og ligner mer på ekte blod. Pass på å ikke bruke for mye såpe. Noen typer såpe danner enn del skum. Bruk helst en lavtskummende og parfymefri såpe.

Fjern teaterblod fra huden med vann og såpe, med mindre annet står på beskrivelsen på produktet eller nettsiden. Ikke fjern blod med sminkeservietter/babywipes. Noen sminkeservietter inneholder mineraler som gjør at fargestoffet i blodet trekker mer inn i huden.

Når du skal fjerne blod fra huden er det best å benytte kun vann i første omgang og eventuelt begynne med såpe om det blir nødvendig senere. Bruk en hånd til å forsiktig massere omerådet mens det blir skjult med vann. Anbefalt å ta en dusj om man har mye blod på kroppen.

Dersom du jobber med klargjøring av blodeffekter, skal sminke noen med teaterblod eller skal rengjøre eller patinere kostymer er det smart å bruke engangshansker for å beskytte hendene mot blod og farge slik du slipper å bruke tid å vaske hendene om du har mye som må gjøres.

Om det er vanskelig å fjerne fargerester av enkelte typer blod fra huden og innsiden av hendene kan man prøve å fjerne fargerestene med barberskum. Det finnes også et produkt som kalles «usynlig hanske» som kan påføres hendene før man jobber med blodeffekter som gjør de enklere å rengjøre. Produktet kan skaffes på flere byggevareforretninger.

Etter du har påført blod i et sår, kan du bruke en vannforstøver til å spraye på litt vann på stedet. Og bruke fingrene til å dra blodet litt rundt slik det ser ut som det har vært blod rundt såret før bare at det nå har blitt tørket litt bort.

Det går ann å bruke tykt teaterblod som for eksempel Blod Pasta fra Grimas Teatersminke til å bruke sår og på huden dersom du ønsker at blodet skal holde seg og ikke renne. Der er viktig å tenke på angående kontinuiteten på film.

Med produktet Fresh Scratch fra Kryolan kan man sminke effekten av skrubbsår og skrammer med å påføre produktet med en skjeggsvamp. Man kan også bruke skjeggsvamper til påføring av vanlig kunstig blod.

Man kan bruke øyeblod fra Kryolan for å skape effekten av blødende øyne. Øyeblod finnes også i andre farger. NB-Øyeblod kan ikke brukes samtidig som man bruker kontaktlinser.

kryolan sminke øyeblod eye blood rød blod halloween sminke sfx
Bilde: Kryolan Øyeblod

Man kan bruke øyenskygge/rouge til å justere fargen på kunstig blod. Er bare til å eksperimentere! Mange typer blod kan man også kjøpe i ulike farger for å spare litt arbeid. For eksempel finnes Filmblod fra Grimas i tre ulike nyanser.

Teaterblod kan være en fare på scenen dersom det lander på scenegulvet, da kan det i noen tilfeller bli litt glatt avhengig hvilke type gulv det er.

Ikke svelg teaterblod! Selv om noen typer blod er beregnet til bruk i munnen kan store mengder svelget teaterblod i noen tilfeller gi mageproblemer.

Selv om det er falskt, kan bruk av teaterblod fremkalle en dyp frykt og stress fra skuespillere eller andre personer. Noen mennesker reagerer veldig når de ser blod, og det kan få frem følelser som ikke er forventet. Hvis respekt for andre.

Hvil du lære mer om blod og blodeffekter til scene, film og teater? Sjekk ut denne boken her – Bloody Brilliant: How to Develop, Execute, and Clean Up Blood Effects for Live Performance

Har du spørsmål angående teaterblod? Eller skal ha en produksjon i Rogaland og trenger noen til å designe, levere eller utføre blod-effekter? Da er det bare til å ta kontakt! 🙂 Gjerne også sjekk ut nettbutikken om du ser etter kunstig blod;


Share via
Copy link